Actualiteiten

Indexering alimentatie
21-12-2021

Indexering alimentatie

Jaarlijks worden alimentatiebedragen gewijzigd. Met ingang van 1 januari 2022 worden de bedragen voor levensonderhoud verhoogd met 1,9 procent. Deze verhoging is wettelijk vastgelegd. Alleen bij schriftelijke overeenkomst, bijvoorbeeld een ouderschapsplan of convenant, of door een rechterlijke uitspraak kan indexering uitgesloten worden.

Wanneer de alimentatieplichtige heeft verzuimd om de verhoging te betalen, dan kunt u deze tot vijf jaar geleden terugvorderen. Daarvoor is wel vereist dat de alimentatie door de rechtbank in een beschikking is vastgelegd. Betaalt de alimentatieplichtige niet vrijwillig, dan kunt u een deurwaarder inschakelen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Ook via het LBIO kunt u achterstallige indexering en alimentatie terugvorderen maar dan tot slechts zes maanden geleden. Ook hiervoor is vereist dat de alimentatie is vastgelegd in een rechterlijke uitspraak. Het LBIO rekent nauwelijks kosten voor een incassoprocedure.
 

Wilt u meer informatie over alimentatie, indexering of wijziging van de alimentatie? Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of het contactformulier.

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag. Je leest hier meer over in ons privacybeleid.