Actualiteiten

Kinderalimentatie, hoe zit dat?
15-07-2021

Kinderalimentatie, hoe zit dat?

Het antwoord op de meest gestelde vragen

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Alimentatie wordt berekend door te bepalen wat kinderen kosten (behoefte) en wat de ouders kunnen betalen (draagkracht). Bij het vaststellen van de bijdrage van de ouders wordt er ook gekeken naar het kindgebonden budget van de belastingdienst en naar het aantal dagen dat de ouders voor de kinderen zorgen. De minimale draagkracht is € 25,-- per kind of € 50,-- bij twee of meer kinderen.

Hoe lang betaal ik kinderalimentatie?

Totdat een kind meerderjarig is kunnen ouders aanspraak maken op kinderalimentatie. Vanaf 18 jaar, heeft het kind zelf recht op de alimentatie. Natuurlijk kunnen ouders en kind samen afspreken dat er nog steeds betaald wordt aan de ouder omdat die vaak de kosten van verzorging betaalt.

Moet ik bij co-ouderschap toch alimentatie betalen?

Dat kan. Ook bij co-ouderschap moeten afspraken gemaakt worden over het verdelen van de kosten van de kinderen. Wie betaalt bijv. schoolkosten, contributies etc.? En wanneer de ene ouder een hoger inkomen heeft dan de ander, kan er een alimentatieverplichting zijn.

Moet ik meer alimentatie betalen als ik ga samenwonen?

Samenwonen heeft in beginsel geen invloed op de te betalen alimentatie. Dat kan anders zijn indien de betaler trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met iemand met minderjarige kinderen of met de nieuwe partner kinderen krijgt.

Kan ik zelf de alimentatie berekenen?

Het berekenen van kinderalimentatie is maatwerk; geen twee situaties zijn gelijk. Vergelijk uw situatie dan ook niet met die van een collega of de buurman. Om fouten te voorkomen is het belangrijk de berekening door een specialist te laten maken.

Heeft u vragen over alimentatie, echtscheiding of zorgregeling? Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of het contactformulier.

Dit artikel is verschenen in de edities van de Maasdriehoek (hier digitaal te raadplegen https://publish.folders.eu/nl/fixed/2231252)

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag. Je leest hier meer over in ons privacybeleid.