Actualiteiten

Mijn werkgever wil mij ontslaan, wat nu?
17-03-2021

Mijn werkgever wil mij ontslaan, wat nu?

Regelmatig komen er op ons kantoor cliënten langs die van hun werkgever een zogenaamde ‘vaststellingsovereenkomst’ hebben gekregen. Met zo’n vaststellingsovereenkomst doet de werkgever – kort gezegd – een voorstel de arbeidsovereenkomst ‘in goed onderling overleg’ te beëindigen. Werknemers vragen zich dan vaak af: mag dat zomaar? en moet ik dat accepteren? Het antwoord is simpel: nee, dat is zeker geen verplichting en bovendien loopt u in sommige gevallen een (financieel) risico als u zomaar instemt met zo’n voorstel.

Zo kwam er laatst een mevrouw langs met een vaststellingsovereenkomst die zij van haar werkgever had ontvangen. Deze mevrouw was al een lange tijd ziek en de werkgever wilde haar ontslaan, omdat het financieel slecht zou gaan met het bedrijf. Mevrouw twijfelde of zij wel moest instemmen met haar ontslag en vroeg ons (gelukkig) op tijd om advies. Wij hebben mevrouw geadviseerd niet akkoord te gaan. Als zij dat wel had gedaan, dan had zij namelijk geen recht gehad op een uitkering (Ziektewet- of een Werkloosheidsuitkering) en dat zou grote financiële gevolgen voor haar hebben gehad.
Het is in dit soort situaties dus altijd verstandig om een advocaat te raadplegen. Wij kunnen namelijk voor uw specifieke situatie vaststellen of er aanleiding bestaat in te stemmen met een vaststellingsovereenkomst en voor u controleren of de vaststellingsovereenkomst wel voldoet aan de wettelijke vereisten om uw recht op een WW-uitkering veilig te stellen. Daarnaast kunnen wij namens u – als daar aanleiding voor is – onderhandelen over de overige beëindigingsvoorwaarden (zoals bijvoorbeeld de hoogte van de ontslagvergoeding et cetera). 

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen van uw werkgever? Of is uw werkgever een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter gestart? Loop dan gerust bij ons binnen voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via e-mail/telefoon. 

Dit artikel is verschenen in de edities van de Maasdriehoek (hier digitaal te raadplegen https://publish.folders.eu/nl/fixed/2214899).

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag. Je leest hier meer over in ons privacybeleid.