Actualiteiten

Uit elkaar na samenwoning
03-11-2021

Uit elkaar na samenwoning

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om niet te trouwen maar wel te gaan samenwonen. Want, is de gedachte, een echtscheiding is ingewikkeld en duur. Soms wordt er bij samenwoning wel een notariële samenlevingsovereenkomst gesloten, maar niet altijd.

Wat is eigenlijk het verschil tussen de beëindiging van een relatie met of zonder huwelijk?

Wanneer er minderjarige kinderen in het gezin zijn, moeten in beide gevallen afspraken gemaakt worden over de verdeling van de zorg en de kosten, een zogenaamde ouderschapsplan. Waar bij een echtscheiding deze afspraken vaak bekrachtigd worden door de rechtbank, gebeurt dat bij samenwoners niet. Zij hoeven immers niet naar de rechtbank. Ouders kunnen dan later voor verrassingen komen te staan. Zo kan bijvoorbeeld het LBIO (landelijk bureau inning onderhoudsbijdrage) niet ingeschakeld worden bij een alimentatieachterstand als er geen uitspraak van de rechter ligt. De alimentatiegerechtigde ouder moet dan alsnog een procedure starten.

Ook is belangrijk dat in een huwelijk beide ouders automatisch het gezag over een kind krijgen. Zijn ouders niet getrouwd, dan moeten zij samen regelen dat ook de partner van de moeder na erkenning van het kind het gezag krijgt. Dit wordt niet door de gemeente geregeld maar via de rechtbank. Het aanvragen van gezamenlijk gezag wordt nogal eens vergeten. Wanneer ouders dan uit elkaar gaan en de moeder wil geen toestemming meer geven, is de andere ouder verplicht een procedure te starten.

Groot verschil is nog steeds dat er bij een huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen ontstaat. Bij samenwoners geldt dat niet. Dat kan uiteraard een reden zijn om niet te trouwen. Houd er dan wel rekening mee dat bij een beëindiging van de relatie ieder moet kunnen bewijzen wat zijn/haar eigendom is. En dat is vaak lastig. Een woning die gezamenlijk is gekocht en de daarbij behorende hypotheeklening, is natuurlijk wel gemeenschappelijk en zal verdeeld moeten worden. Daarin is geen verschil met een huwelijk. De afspraken die hierover gemaakt worden, kunnen ook het beste vastgelegd worden in een convenant.

Hoewel een beëindiging van de relatie tussen samenwoners niet via de rechter hoeft te lopen, kan het dus wel verstandig zijn om een advocaat te raadplegen. Zeker wanneer er sprake is van minderjarige kinderen of gezamenlijke bezittingen.

Heeft u vragen over de beëindiging van uw relatie of over aanpassing van alimentatie of zorgregeling? Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of het contactformulier.

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag. Je leest hier meer over in ons privacybeleid.