Onvrijwillige opname in een psychiatrische inrichting heeft een flinke impact op de betrokkene zelf, maar ook op de omgeving, familie en kennissen. Mocht het u onverhoopt overkomen, dan heeft u recht op een advocaat. Die advocaat kunt u niet vrij kiezen, maar wordt door de rechter toegewezen. Krijgt u een advocaat van ons kantoor aan uw zijde, dan kunt u rekenen op de allerbeste bijstand.
Volgens de Wvggz en Wzd kunnen mensen met een psychiatrische stoornis onvrijwillig worden opgenomen in een psychiatrische inrichting, als is voldaan aan bepaalde voorwaarden.
Zo moet:
Bij verzet tegen opname kan in het geval van spoed met toestemming van de burgemeester direct zogenaamde crisismaatregel of inbewaringstelling worden geëist. De betrokkene wordt na de inbewaringstelling binnen 24 uur bezocht door een advocaat. Buiten de inbewaringstelling is dat minimaal drie werkdagen voorafgaand aan de zitting.
Een zorgmachtiging (of rechterlijke machtiging in de Wzd)wordt opgelegd voor de duur van zes maanden. Deze machtiging kan telkens met een jaar worden verlengd. Een zorgmachtiging kan in een instelling maar ook thuis worden uitgevoerd mits de betrokkene zich aan de gestelde voorwaarden houdt.
Wilt u meer weten over de Wvggz of Wzd? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!